32o ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 21.11-4.12

Written by on 16th November 2019

Το 32ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ επιστρέφει την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ενώ φέτος φιλοξενείται στις κινηματογραφικές αίθουσες ΤΡΙΑΝΟΝ (21/11-4/12, Κοδριγκτώνος 21) και ΑΝΔΟΡΑ (28/11-4/12, Σεβαστουπόλεως 117).

Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών και των λοιπών παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, avant premieres, διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, masterclasses.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Με την ταινία του Ελία Σουλεϊμάν, “It Must Be Heaven”, που διακρίθηκε τον περασμένο Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο FIPRESCI, κάνει επίσημα έναρξη φέτος το 32ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21), ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης που ζει μόνιμα στο Παρίσι, φίλος του Φεστιβάλ από το παρελθόν, θα επισκεφθεί την πόλη μας για να παραβρεθεί στην αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας (έναρξη: 20.30), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη SEVEN FILMS, και να απαντήσει, μετά τη λήξη της προβολής, στις ερωτήσεις του κοινού.

Η υπόθεση της ταινίας θέλει τον Es να δραπετεύει από την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας, για να ανακαλύψει ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί παντού. Η υπόσχεση μιας νέας ζωής μετατρέπεται σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων: όσο μακριά και να ταξιδέψει, από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει τη γενέθλια γη.

Ο Σουλεϊμάν καταθέτει ένα κωμικό έπος που διερευνά θέματα ταυτότητας, ιθαγένειας και την αίσθηση του ανήκειν, με την οποία ο Σουλεϊμάν θέτει το θεμελιώδες ερώτημα: που βρίσκεται το μέρος που μπορούμε ειλικρινά να αποκαλέσουμε «σπίτι»;

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 12.00 ο βραβευμένος σκηνοθέτης (Το Χρονικό Μιας ΕξαφάνισηςΘεϊκή ΠαρέμβασηΟ Χρόνος Που Απομένει) θα παραδώσει masterclass στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα).

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Δέκα ταινίες σε πρώτη προβολή στην Αθήνα διαγωνίζονται για τα βραβεία του Φεστιβάλ. Αναμεσά τους τρεις ελληνικές ταινίες και μια επιλογή από γνωστές, βραβευμένες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς. Θα προβληθούν οι εξής ταινίες: «Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, «Ανάκριση» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, «Εξορία» του Βασίλη Μαζωμένου, «Ajvar» της Ανα Μαρί Ροσί, «Etre Vivant et le Savoir» του Αλέν Καβαλιέ, «I Will Cross Tomorrow» της Σεπιντέ Φαρσί, «Ghost Tropic» του Μπας Ντεβός, «My Thoughts are Silent» του Αντόνιο Λούκιτς, «Passed by Sensor» της Σερχάτ Καραασλάν και «Stitches» του Μιροσλάβ Τερζίκ.

Αφιέρωμα: 20 Χρόνια Χωρίς Τον Kubrick (σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου – Π.Ε.Κ.Κ.)

O Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι από τους λιγοστούς εκείνους σκηνοθέτες που απέδειξαν πως, ακόμη και στο ελεγχόμενο από τους στραμμένους αποκλειστικά προς το κέρδος παραγωγούς του Χόλιγουντ, μπορεί κανείς να γυρίσει ταινίες προσωπικές, που να εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες, τους δικούς τους προβληματισμούς και να μετατρέψει, αυτό που συχνά χαρακτηρίζουμε ως βιομηχανία του κινηματογράφου, σε καθαρά προσωπική τέχνη. Στα πλαίσια του αφιερώματος προβάλλονται οι ταινίες:

1) A CLOCKWORK ORANGE 2) BARRY LYNDON 3) DR. STRANGELOVE 4) FEAR AND DESIRE 5) KILLER’S KISS 6) LOLITA 7) PATHS OF GLORY 8) THE KILLING

Τις ταινίες του προλογίζουν οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης και Δημήτρης Παναγιωτάτος, και οι κριτικοί κινηματογράφου – μέλη της Π.Ε.Κ.Κ. Τάσος Γουδέλης, Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Ιφιγένεια Καλαντζή, Νίνος Φένεκ Μικελίδης και Χρήστος Σκυλλάκος.

Μεγάλο αφιέρωμα «Φιλμ Νουάρ στο Ελληνικό Σινεμά»

Αρχή κάνουμε σήμερα, με την παρουσίαση του μεγάλου αφιερώματος «Φιλμ Νουάρ στο Ελληνικό Σινεμά». Γράφει σχετικά με το αφιέρωμα, ο Καλλ/κός Δ/ντής του Φεστιβάλ, Νίνος Μικελίδης:

«Αλλοτε χάρη στα αστυνομικά μυθιστορήματα αλλά και τα σενάρια του Γιάννη Μαρή («Ο άνθρωπος του τρένου», «Έγκλημα στα παρασκήνια» και «Έγκλημα στο Κολωνάκι», Αμφιβολίες») κι άλλοτε χάρη στην αγάπη και την επιμονή των Ελλήνων σκηνοθετών για το είδος αυτό, που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στο Χόλιγουντ τις δεκαετίες του ‘40 και ‘50, το φιλμ νουάρ έκανε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, την πρώτη του σημαντική εμφάνιση και στη χώρα μας. Ένας κινηματογράφος που ξεχώρισε χάρη στη «μαύρη» του ατμόσφαιρα (όλες οι ταινίες γυρίζονταν σε μαυρόασπρο φιλμ που βοηθούσε στο να τονιστεί η κατάλληλη, σκοτεινή, με στοιχεία δανεισμένα από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, ατμόσφαιρα), τους χαρακτήρες (μοιραίες γυναίκες, αποτυχημένοι άντρες) και τη θεματική του: εγκλήματα, υπόκοσμος, προδοσίες, ωμή βία.

Ξεκινώντας με σκηνοθέτες όπως ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Ερρίκος Ανδρέου, ο Ντίνος Δημοπουλος και ο Σωκράτης Καψάσκης, και στη συνέχεια με νεότερους, όπως οι Γιώργος Καρυπίδης, Δημήτρης Σταύρακας, Δημήτρης Παναγιωτάτος, Νίκος Γραμματικός, Γιάννης Οικονομίδης και Κάρολος Ζωναράς, ο ελληνικός κινηματογράφος έδωσε τα δικά του δείγματα του είδους, με ταινίες που δεν έχασαν στο πέρασμα του χρόνου την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και τη δύναμή τους.»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Φιλμ Νουάρ στο Ελληνικό Σινεμά», θα προβληθούν οι παρακάτω βραβευμένες ταινίες (σε αλφαβητική σειρά):

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ Ντίνος Κατσουρίδης, 1960

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Ερρίκος Ανδρέου, 1961

Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ / ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Γιώργος Καρυπίδης, 1982

Η ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΙΛΕΝΑ Δημήτρης Παναγιωτάτος, 1986

Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ Δημήτρης Σταύρακας, 1983

ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ Νίκος Γραμματικός, 1991

ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ Γιάννης Οικονομίδης, 2010

ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ Κάρολος Ζωναράς, 2012

Ο ΖΕΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Σωκράτης Καψάσκης, 1966

ΠΑΝΙΚΟΣ Σταύρος Τσιώλης, 1969

Αφιέρωμα στο Woodstock και το 1969

Στο Woodstock και το 1969 αναφέρεται ένα ακόμη από τα αφιερώματα που πραγματοποιεί το 32ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, που ξεκινά την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες (σε αλφαβητική σειρά):

ALICE’S RESTAURANT Σκηνοθεσία: Arthur Penn

BUTCH CASSIDY & THE SUNDANCE KID Σκηνοθεσία: George Roy Hill

EASY RIDER (Ξέγνοιαστος Καβαλάρης) Σκηνοθεσία: Dennis Hopper

MIDNIGHT COWBOY (Ο Kαουμπόι Του Μεσονυχτίου) Σκηνοθεσία: John Schlesinger

THEY SHOOT HORSES, DON’T THEY? (Σκοτώνουν Τα Άλογα Όταν Γεράσουν) Σκηνοθεσία: Sydney Pollack

WILD BUNCH (‘Αγρια Συμμορία) Σκηνοθεσία: Sam Peckinpah

WOODSTOCK Σκηνοθεσία: Michael Wadleigh

ZABRISKIE POINT Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni

Το πρόγραμμα των προβολών και των λοιπών παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, avant premieres, διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, masterclasses.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ – ΑΛΙΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αντουανέττα Αγγελίδη ΚΛΕΦΤΗΣ ‘Η Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (80’) | ΟΙ ΩΡΕΣ (ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΤΑΙΝΙΑ) (85’) Αλίντα Δημητρίου ΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ (107’) | Η ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ (98’)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΡ. ΚΑΛΙΓΚΑΡΙ – Robert Wiene (1920 – 71’) συνοδεία ζωντανής μουσικής Μουσική σύνθεση & πιάνο: Νίκος Πλάτανος Ηλεκτρική κιθάρα, MIDI κιθάρα, αναλογικό synthesizer, theremin: Τηλέμαχος Μούσας Μουσικό πριόνι + effects: Νίκος Γιούσεφ

Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΝΝΙΑ – Χρίστος Σιοπαχάς (125’)

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ Τετάρτη 4/12 στις 21.00 Ο τίτλος της ταινίας θα ανακοινωθεί προσεχώς!

ΠΑΝΟΡΑΜΑ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Λευκωσίας 4 | Τηλ.: 210 8676671

http://www.panoramafest.org/


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Background