200 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Written by on 7th May 2020

Γνωστοί καλλιτέχνες και βραβευμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, συνυπογράφουν στην Γαλλική εφημερίδα Le Monde, ένα άρθρο παράκληση, που αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα μετά το πέρας της μάχης με τον Covid-19, με διαφορετική στάση απέναντι στη ζωή και κυρίως στη φύση, καλώντας ηγέτες και πολίτες να δουν τον κορωνοϊό ως μια κομβική ευκαιρία για παγκόσμιο ριζικό μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα.

Πρωτοστάτες του άρθρου, η Γαλλιδα ηθοποιός Juliette Binoche και Γάλλος αστροφυσικός Aurelien Barrau, μαζί με 200 συνολικά προσωπικότητες, από τον Robert De Niro μέχρι την Cate Blanchett κι από την Jane Fonda μέχρι τη Madonna και τον Pedro Almodovar, μας ζητούν να σεβαστούμε την φύση, η ισορροπία της οποίας, αποτελεί το θεμέλιο για την παγκόσμια υγεία και μας ζητούν να αδράξουμε την ευκαιρία και να προβούμε σε ριζικές αλλαγές στις συνήθειες μας, λέγοντας ένα ηχηρό “όχι” στον καταναλωτισμό.

«Μας φαίνεται αδιανόητο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η πανδημία του Covid-19 είναι μια “τραγωδία”, αλλά η κρίση έχει το καλό ότι μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε τα ουσιώδη ζητήματα. Το πρόβλημα είναι συστημικό . Ένας «ριζικός μετασχηματισμός επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα. Η οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μία μετα-κρίση. Ο καταναλωτισμός μάς οδήγησε στο να αρνηθούμε την ίδια τη ζωή: αυτή των φυτών, των ζώων και ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η ρύπανση, η άνοδος της θερμοκρασίας και η καταστροφή των φυσικών ειδών οδηγούν τον κόσμο σε ένα σημείο ρήξης», υπογραμμίζουν και προσθέτουν με νόημα. Καλούμε τους ηγέτες και τους πολίτες να βγουν από την αστήρικτη λογική που εξακολουθεί να επικρατεί και να εργασθούν επιτέλους για μια βαθιά αναθεώρηση των στόχων, των αξιών και της οικονομίας. Απαιτείται ένας ριζικός μετασχηματισμός σε όλα τα επίπεδα, ο οποίος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς μαζική και αποφασιστική στράτευση. Είναι θέμα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνέπειας».


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Background