ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ “ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ”

Written by on 23rd July 2020

Ακριβώς δύο χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου του 2018, που είχε ως αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 172 να τραυματιστούν, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη, προχώρησε στη μετονομασία του Κρατικού Βραβείου που απονέμεται σε νέους δημιουργούς θεατρικών έργων, σε Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς «Χρύσα Σπηλιώτη», προς τιμήν της Ελληνίδας ηθοποιού, που ήταν ένα από τα θύματα της τραγικής πυρκαγιάς άλλα κι όλων των ανθρώπων που χάθηκαν στη συνταρακτική τραγωδία στο Μάτι.

Νεκρή η Χρύσα Σπηλιώτη-Η ζωή & ο τραγικός θάνατος της ηθοποιού ...


Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Είναι ο ελάχιστος συμβολικός φόρος τιμής στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη και των ανθρώπων που χάθηκαν στη συνταρακτική τραγωδία στο Μάτι. Η Χρύσα υπηρέτησε με αγάπη και πίστη το θέατρο. Εξελίχθηκε η ίδια μέσα από αυτό. Διακρίθηκε ως ηθοποιός, δουλεύοντας ακάματα τους ρόλους που υποδύθηκε και αφοσιώθηκε, με επιτυχία, στον θεατρικό λόγο. Δημιούργησε 11 σημαντικά έργα, τα οποία ανέβηκαν με επιτυχία, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, κερδίζοντας ξεχωριστή θέση στην παράδοση και την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.
Η ευαισθησία, η γλυκύτητα και το χιούμορ που τη χαρακτήριζαν, είναι ευδιάκριτα και στο έργο της, το οποίο τιμάμε σήμερα. Τα στοιχεία αυτά, της προσωπικότητας και του θεατρικού αποθέματος που μας άφησε, ήταν εκείνα που έκαναν τη Χρύσα Σπηλιώτη έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο. Αποδέχθηκα τη συγκινητική πρόταση 33 φίλων και συνεργατών της για τη μετονομασία του βραβείου. Είναι οι άνθρωποι που μαζί τους η Χρύσα Σπηλιώτη πέρασε τη ζωή της και δημιούργησε το πλούσιο θεατρικό της έργο. Δεν την έχουν ξεχάσει. Το ίδιο οφείλουμε κι εμείς σ’ έναν ιδιαίτερα προικισμένο, νέο άνθρωπο. Θα συνεχίσουμε να τη θυμόμαστε και θα τιμούμε όλοι μαζί τη μνήμη της».


Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1956 και μεγάλωσε στην Εύβοια. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και υπήρξε από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη και του «Θεάτρου της Άνοιξης» του Γιάννη Μαργαρίτη.

Ηθοποιός και συγγραφέας, διακρίθηκε για τα θεατρικά της έργα, που ανέβηκαν σε ελληνικές σκηνές και μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες του κόσμου. Εμφανίστηκε στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, παίζοντας σε χαρακτηριστικούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές, ενώ παρουσίασε την παιδική εκπομπή «Γύρω γύρω όλοι» στην ΕΡΤ.

Στον κινηματογράφο, εμφανήστικε στις ταινίες «Ο ήλιος του θανάτου» του Ντίνου Δημόπουλου (1978), «Το τραγούδι της επιστροφής» του Γιάννη Σμαραγδή (1983) και «Ο Τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ» του Δημήτρη Ινδαρέ (1995). Τον Ιούλιο του 2018 εκείνη και ο σύζυγος της Δημήτρη Τουρναβίτης, έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Μάτι Αττικής.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Background