ΤΟ ROLLING STONE ΑΝΕΝΕΩΝΕΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Written by on 24th September 2020

Το 2003 το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone, δημοσιεύει τη λίστα – θεσμό με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Με ένα μικρό update το 2012, δεκαεπτά χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση, το έγκυρο κι έγκριτο περιοδικό ανανεώνει τη λίστα και οι αλλαγές και προσθήκες ξεφεύγουν πλέον από την «αυστηρή» ροκ αισθητική του παρελθόντος .

Τα 86 από τα άλμπουμ είναι από τον 21ο αιώνα και 154 νέα άλμπουμ, που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες λίστες του 2003 και 2012, είναι η νέα προσθήκη, με το περιοδικό να είναι πιο ανοιχτόμυαλο σε μουσικά ήδη κι επιλογές, αναγνωρίζοντας και την αξία πιο σύγχρονων άλμπουμ και καλλιτεχνών. Τo Rolling Stone εξηγεί, ότι κατά την πρώτη δημοσίευση της λίστας, δεν υπήρχαν καν στο προσκήνιο τεράστια άλμπουμ, όπως το Back To Black της Amy Winehouse που κυκλοφόρησε το 2003 ή το  M.A.A.d city” του Kedrick Lamar από το 2012. Επιπροσθέτως, κορυφαίοι μουσικοί του σήμερα αλλά και οι θαυμαστές τους, το 2003 – που έγινε και η πρώτη δημοσίευση της λίστας -πήγαιναν ακόμη σχολείο.

Με τη συμμετοχή 300 καλλιτεχνών, δημοσιογράφων κι ανθρώπων της μουσικής βιομηχανίας, η διαδικασία ανανέωσης της λίστας, κράτησε έναν χρόνο, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν τα 50 αγαπημένα τους άλμπουμ και το περιοδικό να κάνει την κατάταξη. Περισσότερα από 3000 άλμπουμ έλαβαν από τουλάχιστον μία ψήφο.

Universal Music Group Marvin Gaye - What's Going On Vinyl LP | Marvin gaye, Soul music, Best albums

Στη πρώτη θέση της ανανεωμένης λίστας , το «What’s Going On» του Marvin Gaye, το οποίο πήρε την πρωτιά από το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» των Beatles. Στην δεύτερη παραμένουν σταθερά οι Beach Boys με το άλμπουμ «Pet Sounds».

To «Nevermind» των Nirvana ανέβηκε στην 6η θέση από τη 17η. Το «The Miseducation of Lauryn Hill», ανέβηκε 300 θέσεις για να βρεθεί στο νούμερο 10, ενώ νέες προθήκες είναι τα άλμπουμ «My Beautiful Dark Twisted Fantasy», του Kanye West, το «Lemonade» της Beyoncé και το «Norman Fucking Rockwell!» της Lana Del Rey.

Οι καλλιτέχνες με τα περισσότερα άλμπουμ της λίστας είναι οι Beatles, με συνολικά 9 άλμπουμ, ο Bob Dylan με 8 , ο Neil Young με 7 και Kanye West και Rolling Stone με 6.

Μπες εδώ και δες όλη τη λίστα με τα 500 καλυτέρα άλμπουμ όλων των εποχών. Παρακάτω ακολουθούν τα 20 πρώτα.

 1. Marvin Gaye – What’s Going On
 2. The Beach Boys – Pet Sounds
 3. Joni Mitchell – Blue
 4. Stevie Wonder – Songs in the Key of Life
 5. The Beatles – Abbey Road
 6. Nirvana – Nevermind
 7. Fleetwood Mac – Rumours
 8. Prince and the Revolution – Purple Rain
 9. Bob Dylan – Blood on the Tracks
 10. Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill
 11. The Beatles – Revolver
 12. Michael Jackson – Thriller
 13. Aretha Franklin – I Never Loved a Man the Way I Love You
 14. The Rolling Stones – Exile on Main Street
 15. Public Enemy – It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back
 16. The Clash – London Calling
 17. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
 18. Bob Dylan – Highway 61 Revisited
 19. Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly
 20. Radiohead – Kid A

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Background