ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΗ Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΕΤΑΣ

Written by on 16th March 2021

Inventor of cassette tape Lou Ottens passed away | Financial - Netherlands  News Live

Ο Lou Ottens, ο μηχανικός που δημιούργησε την τεχνολογία πίσω από τις κασέτες και τα Cds, έφυγε από τη ζωή στα 94 του χρόνια.

Ο Lou Ottens, γεννήθηκε το 1926 στο Bellingwolde ένα χωριό της Ολλανδίας και σπούδασε μηχανικός. Το 1952 έγινε μέλος της Philips κι οκτώ χρόνια αργότερα, έγινε επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας. Ο πρωτοπόρος Ολλανδός μηχανικός αναπτύσσει την τεχνολογία του πρώτου φορητού μαγνητοφώνου και στη συνέχεια φέρνει την επανάσταση στην βιομηχανία του ήχου, με την μικροσκοπική για τα δεδομένα της εποχής, κασέτα. 

“Είναι τόσο απλό” είπε ο Ottens για την εφεύρεση του, σχεδιάζοντας έτσι την κασέτα, ώστε να είναι αρκετά μικρή και να χωράει σε μια τσέπη από σακάκι.

Με σύνθημα “Μικρότερο από ένα πακέτο τσιγάρων!”, η πρώτη πλαστική κασέτα έκανε το ντεμπούτο της σε μια ηλεκτρονική έκθεση το 1963. Ο ίδιος αντί να διατηρήσει την εφεύρεσή του απόρρητη, προτρέπει τη Philips να εγκρίνει το σχέδιό του, ώστε να μπορεί να γίνει πρότυπο βιομηχανίας και να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό ,περνόντας και σε συμφωνία με τη Sony για να χρησιμοποιήσει την πατέντα.

Αν και η κασέτα στην αρχή δημιουργήθηκε για χρήση από δημοσιογράφους αλλά και λάτρεις της φύσης, που τους επέτρεπε να κάνουν ηχογραφήσεις σε εξωτερικό χώρο, έμελλε να είναι το μέσο που άλλαξε τη μουσική βιομηχανία κι έκανε τη μουσική ακόμη πιο προσιτή στους απανταχού μουσικόφιλους, που είχαν πλέον στα χέρια τους ένα μικροσκοπικό φορητό μουσικό άλμπουμ.

Καταλήξαμε στα συμπεράσματα ότι η ποιότητα του ήχου ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Είπαμε, αν είναι φτιαγμένο για μουσική, πρέπει να έχουμε 30 λεπτά ανά πλευρά” είχε δηλώσει ο Ottens.

Περίπου 100 δισεκατομμύρια κασέτες έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο από τότε που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1960, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αναβίωση του μέσου.

Ο Ottens όμως δεν εφησυχάζει κι αρκετά χρόνια μετά πάει ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία του compact disc, ενός νέου προτύπου των Sony-Philips, φέρνοντας για ακόμη μια φορά την επανάσταση, με το νέο φορματ που έρχεται για να κυριαρχήσει στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία . “Τίποτα δεν θα μπορούσε να νικήσει τον ήχο ενός CD” είχε πει ο ίδιος ο Ottens, αναγνωρίζοντας πάντα, ότι είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και όχι δική του κληρονομιά.

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Background