ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Written by on 11th October 2023

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS: ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

Τα Παιδικά Χωριά SOS συνεχίζουν να στέκονται δίπλα στους συνανθρώπους μας στις περιοχές που επλήγησαν και έχοντας στο πλευρό τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες διοργανώνουν μουσική βραδιά, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών στη Θεσσαλία και στον Έβρο.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, τα Παιδικά Χωριά SOS σας καλούν στο Pierce Theater, για μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη σπουδαία σολίστ πιανίστα Κορίνα Σαμουρκασίδου, την καλλιτέχνη που παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το έργο “Visions de l’Amen” του Olivier Messiaen και με συμπράξεις με συμφωνικές ορχήστρες σε όλη την Ευρώπη, τους μαγευτικούς ήχους της λύρας του αναγνωρισμένου συνθέτη και ερευνητή Δρ. Νίκου Ξανθούλη, κορυφαίο Α΄ τρομπετίστα της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009 και με καλλιτεχνική παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες, καθώς και τη γυναικεία χορωδία «chórεs», που δημιουργήθηκε το 2017 από τη Μαρίνα Σάττι και η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση της Ειρήνης Πατσέα, αναβιώνει, με το δικό της μοναδικό τρόπο, παραδοσιακά τραγούδια, συνθέτοντας ένα θέαμα υψηλής αισθητικής.

«Στηρίζοντας τα Παιδικά Χωριά SOS, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μία συναρπαστική συναυλία, που συνδυάζει την κομψότητα του πιάνου με τους μαγικούς ήχους της αρχαίας ελληνικής λύρας. Η παρουσία μας σε αυτήν τη συναυλία δεν εμπλουτίζει μόνο την ψυχή μας με τη μαγεία της μουσικής, αλλά προσφέρει και μια χείρα βοηθείας στα ευάλωτα παιδιά της κοινωνίας μας. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές τους, εξασφαλίζοντας ότι έχουν την υποστήριξη και τη φροντίδα που τους αξίζει» αναφέρει η Κορίνα Σαμουρκασίδου.

«Την ομορφιά της Τέχνης μας και τη βαθύτερη σχέση μας με το πνεύμα του λαού μας και των ανθρώπων μας οφείλουμε να τη μοιραζόμαστε με κάθε τρόπο. Τα Παιδικά Χωριά SOS, ως πεμπτουσία της ανθρώπινης αλληλεγγύης απέναντι στην ελπίδα των παιδιών τους για το αύριο, με το έργο που κάνουν είναι μια μεγάλη οικογένεια στην οποία πρέπει με κάθε τρόπο να συνεισφέρουμε και να συμμετέχουμε» αναφέρει ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας βοηθήσουμε με την παρουσία μας όσα περισσότερα παιδιά και οικογένειες γίνεται. Εξασφαλίστε το εισιτήριό σας εδώ.

· Ώρα έναρξης: 19:30 · Εισιτήρια: €15 στο www.ticketservices.gr

· Χώρος Διεξαγωγής: Pierce Theater, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή)

· Διοργάνωση: Παιδικά Χωριά SOS, Pierce Theater Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Κορίνα Σαμουρκασίδου, πιανίστα – σολίστ

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί. Αμέσως μετά στη Γαλλία, αρχικά στο Conservatoire de Strasbourg και στη συνέχεια στην École Normale de Musique de Paris. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα με διεθνούς φήμης πιανίστες-σολίστ. Συμπλήρωσε τις μουσικές της σπουδές με μαθήματα μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και με μαθήματα της Ελβετικής παιδαγωγικής μεθόδου Willems.

Το 1992 παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το έργο “Visions de l’ Amen” του Olivier Messiaen, το οποίο και τελειοποίησε με την καθοδήγηση του μεγάλου συνθέτη.

Έχει στο ενεργητικό της πολλές συναυλίες στο εξωτερικό και στα περισσότερα ελληνικά φεστιβάλ. Παράλληλα με την καριέρα της στο πιάνο έχει συμβάλει στην πολιτιστική ζωή της χώρας διατελώντας σύμβουλος των Υπουργών Πολιτισμού, Παιδείας, Μεταφορών και ως μέλος επιτροπών στον ΟΠΕΠ, Χορηγιών στο ΥΠ.ΠΟ, των Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων του ΥΠΕΠΘ, της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΥΠΕΠΘ και του άξονα Παιδεία – Πολιτισμός (ΥΠ.ΠΟ – ΥΠΕΠΘ).

Διδάσκει στο Ωδείο Kodaly στο Χαλάνδρι, ενώ παράλληλα συνεχίζει την σολιστική της καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Νίκος Ξανθούλης, συνθέτης – λυριστής

Ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, λυριστής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

Υπηρέτησε ως κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ίδιου οργανισμού. Ήταν καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών και Τρομπέτας στο Ωδείο Αθηνών για 40 περίπου χρόνια (1983-2021) Από το 2004 έως το 2017 ήταν καθηγητής – σύμβουλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Έχει εκδώσει δεκατέσσερις προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς.

Η έρευνά του για την αναβίωση της τεχνικής της αρχαίας σάλπιγγας και της αρχαίας ελληνικής λύρας χαίρει διεθνούς αναγνωρίσεως έχοντας λάβει δύο φορές την διάκριση Kress Lectureship από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (2012 και 2017).

chórεs

Γυναικεία χορωδία που δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Σάττι το 2017 με σκοπό την εκπαίδευση στη μουσική και το πολυφωνικό τραγούδι, το χορό και την υποκριτική καθώς και την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη.

Με κεντρικό άξονα τη μουσική, οι chórεs αξιοποιούν όλα τα εκφραστικά μέσα για να πειραματιστούν πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών και από το 2017 μέχρι σήμερα, περισσότερες 150 γυναίκες, 13 έως 55 ετών, αναβιώνουν τραγούδια παραδοσιακά με μοναδικό τρόπο. Πρόσφατα στο επίσημο τους κανάλι στο YouTube, κοινοποιήθηκε η ενέργεια των live session chórεs όπου παρουσιάζουν παραδοσιακά τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε χορωδιακή επεξεργασία από τους συνθέτες Φίλιππο Τσαλαχούρη και Χρήστο Σαμαρά. Υπό τη μουσική διεύθυνση της Ειρήνης Πατσέα παρουσιάζουν ένα δυναμικό πολυφωνικό πρόγραμμα όπου περίφημες μεταγραφές παραδοσιακών μελωδιών συμπλέκονται με νέες συνθέσεις και επεξεργασίες δημοτικών τραγουδιών γραμμένες ειδικά για το σύνολο από διακεκριμένους σύγχρονους συνθέτες.

Οι chórεs προσεγγίζουν το πολυσυλλεκτικό αυτό ρεπερτόριο με τη φρέσκια και αντισυμβατική ματιά που χαρακτηρίζει τη σταθερά ανερχόμενη πορεία του μοναδικού αυτού συνόλου, φωτίζοντας το παραδοσιακό μουσικό υλικό με σύγχρονους, απροσδόκητους τρόπους και αναδεικνύοντας τις ξεχωριστές φωνητικές ικανότητες των μελών τους.

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975.

Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Ανάπτυξη και Προώθηση της Αναδοχής σε συνεργασία με τη UNICEF, ως εταίρος στο πρόγραμμα «Child Guarantee» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS και τον Παιδικό Ξενώνα SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους. Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες, όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Background