ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ”LIFE IN SPACE”

Written by on 1st November 2023

Κέρδισε διπλές προσκλήσεις για την έκθεση Life in Space / Η Ζωή στο διάστημα, στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή. Διάρκεια διαγωνισμού 02/11/23 – 08/11/23

Για να δηλώσετε συμμετοχή στέλνετε sms

Οι τυχεροί θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα

Oι προσκλήσεις ισχύουν για καθημερινές από τη 13.00 έως τις 21.00

ΕΚΘΕΣΗ: Life in Space Η Ζωή στο διάστημα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΔΗ Από 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 έως 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η μεγαλύτερη έκθεση για το διάστημα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κλείστε το εισιτήριό σας τώρα: www.viva.gr/tickets/theater/children/life-in-space/

Η έκθεση «LIFE IN SPACE» (Η Ζωή στο Διάστημα), με περισσότερους από 4.000.000 επισκέπτες σε όλο τον κόσμο, έρχεται επιτέλους και στην Ελλάδα από τις 19 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδή!

Μια έκθεση που γίνεται σε συνεργασία με το “MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER” της NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI).

Μια αλησμόνητη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους θεατές.

Στα 1500 τ.μ. της έκθεσης θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως :

· Γιατί είναι σημαντική η διαστημική έρευνα;

· Πώς έχει κατασκευαστεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;

· Πώς είναι η ζωή των αστροναυτών στο διάστημα;

· Πώς είναι σχεδιασμένη η τουαλέτα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού;

· Πώς κοιμούνται οι αστροναύτες στο διάστημα;

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση LIFE IN SPACE προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και όλη την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. Μοναδικές κατασκευές, ιστορικά αντικείμενα-εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους και θα δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία ταξιδιού στο διάστημα.

Περισσότερα από 50 μοναδικά εκθέματα θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Αυθεντικά αντικείμενα, αναμνηστικά από τις διάφορες αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών, μας οδηγούν στα μονοπάτια που ακολούθησαν οι επιστήμονες και οι αστροναύτες, στην πορεία τους προς την επιτυχία. Αυτά περιλαμβάνουν μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, διαστημικές στολές, βράχο από τη σελήνη και μια παρουσίαση του έργου του Αμερικανού –γερμανικής καταγωγής- μηχανικού, Wernher Von Braun, που θεωρείται πρωτοπόρος της πυραυλικής και διαστημικής τεχνολογίας.

Μέρος της έκθεσης είναι και το Space Camp, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν τις ίδιες αισθήσεις που ζουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, όπως την απουσία βαρύτητας και την απώλεια του «χωρικού» προσανατολισμού. Επιπλέον, μια νέα ISS VR Platform, φέρνει τους επισκέπτες μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιτρέποντας τους να ζήσουν μια εντελώς διαφορετική διάσταση.

Ο ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ – SIMULATORS

Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να αισθανθούν όλα όσα βιώνουν οι αστροναύτες στις διαστημικές αποστολές τους και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσή τους.

· MULTI AXIS TRAINER. Είναι ο προσομοιωτής που χρησιμοποιείται στο Space Camp του “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” της Αλαμπάμα.

· ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ – LAND THE SHUTTLE. Αυτός ο προσομοιωτής σάς δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας ως πιλότος του διαστημικού λεωφορείου.

· F18 PILOT SIMULATOR. Αυτός είναι ένας προσομοιωτής πτήσης με τρισδιάστατα γραφικά, που προσφέρει μια ρεαλιστική εμπειρία χειρισμού του F18.

· ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ISS VR PLATFORM. Εδώ θα ανακαλύψετε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται 400 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Γης, χρησιμοποιώντας τα ειδικά γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας.

· ΔΙΠΛΗ ΚΑΡΕΚΛΑ – DOUBLE CHAIR. Εδώ οι επισκέπτες θα βιώσουν την αίσθηση μιας βόλτας στην επιφάνεια του Άρη και πως είναι να περπατάς στον κόκκινο πλανήτη.

Επισκεφτείτε το site της έκθεσης για περισσότερες πληροφορίες https://lifeinspace.lavris.gr/

Μια αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους θεατές, ταυτόχρονα εκπαιδευτική και πολύ ψυχαγωγική!

Εισιτήρια από 12 ευρώ.

Εισιτήρια για τους προσομοιωτές: Ανάλογα με τον προσομοιωτή από 2 έως 5 ευρώ.

Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια: Για πληροφορίες καλέστε το 210 7258510.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Για κρατήσεις καλέστε στο 210 6143021

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΔΗ

(δίπλα στο Θέατρο Badminton, στάση μετρό Κατεχάκη)

Life in Space

Σύντομος οδηγός της έκθεσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Στην έκθεση «Life in Space» θα ακολουθήσουμε το εντυπωσιακό ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα.

Θα ξεκινήσουμε από τις πρώτες διαστημικές πτήσεις για να φτάσουμε στις σύγχρονες διαστημικές αποστολές. Θα μάθουμε για τις αποστολές στη Σελήνη, θα γνωρίσουμε επιστημονικά όργανα, συσκευές, εξοπλισμό και αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στα ταξίδια και την δράση του στο διάστημα!

Για τους σκοπούς της έκθεσης περισσότερα από εβδομήντα αντικείμενα παραχωρήθηκαν από το U.S. Space & Rocket Center (το επίσημο Κέντρο Επισκεπτών της NASA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν πρωτότυπα αντικείμενα και ανακατασκευές φτιαγμένα ειδικά για την έκθεση, καθώς και προσομοιωτές. Διαστημόπλοια, δορυφόροι, πύραυλοι και μοντέλα σε κλίμακα θα σας κάνουν να βιώσετε την περιπέτεια του ανθρώπου που τον οδήγησε μακριά από τον πλανήτη μας, χάρη στο θάρρος και την ευφυΐα των επιστημόνων, των τεχνικών και των αστροναυτών που συμμετείχαν στις αποστολές.

Κατά την επίσκεψη μπορείτε να δείτε: την πρώτη έκδοση του βιβλίου επιστημονικής φαντασίας του Ιουλίου Βερν «Από τη Γη στη Σελήνη» και την κάψουλα που περιγράφει ο συγγραφέας στο φανταστικό ταξίδι προς τον δορυφόρο μας, αντίγραφο του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στο διάστημα – του σοβιετικού Sputnik, αλλά και του αμερικανικού Explorer -1, το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο Mercury, τον ιστορικό πύραυλο Saturn που κατασκεύασε η ομάδα του πρωτοπόρου στην ιστορία της πυραυλικής Werner von Braun, τον πύραυλο που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη, την κάψουλα της αποστολής Apollo 11 στη Σελήνη, το πιλοτήριο διαστημικού λεωφορείου, το παράθυρο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), στολές αστροναυτών και κοσμοναυτών, τροφές που χρησιμοποιούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και πολλά ακόμη εντυπωσιακά εκθέματα.

Ενδεικτικά περιγράφουμε κάποια από τα εκθέματα και τους σταθμούς στην περιήγησή μας στην έκθεση «Life in Space»:

1. Το παράθυρο Cupola του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station, ISS) / ΣΤΑΣΗ

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποτελεί ένα πλωτό επιστημονικό εργαστήριο, ένα παρατηρητήριο προς το διάστημα και ένα σταθμό παρατήρησης της Γης πολύ υψηλής τεχνολιγίας. Με 15 έθνη-εταίρους και πέντε διαστημικούς οργανισμούς, ο ISS είναι το μεγαλύτερο διεθνές έργο σε καιρό ειρήνης στην ιστορία. Κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Η πρώτη μονάδα του ISS εκτοξεύθηκε από τους Ρώσους το 1998 και η τελευταία πτήση κατασκευής έγινε με το διαστημικό λεωφορείο Endeavour (αποστολή STS-134) το 2011. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει φιλοξενήσει έως σήμερα 230 αστροναύτες από 18 διαφορετικές εθνικότητες.

Το παράθυρο Cupola του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), κατασκευάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), στο Τορίνο της Ιταλίας και αποτελεί μια μονάδα παρατήρησης από τον ISS.

Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη cupola, που σημαίνει “θόλος”. Εκτοξεύθηκε με την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου STS-130 στις 8 Φεβρουαρίου 2010 και προσαρτήθηκε στη μονάδα Tranquility του ISS.

Ο θόλος έχει σχεδιαστεί για την παρατήρηση εργασιών εκτός του σταθμού, όπως είναι οι ρομποτικές δραστηριότητες, η προσέγγιση οχημάτων και οι διαστημικοί περίπατοι των αστροναυτών.

Τα έξι πλευρικά παράθυρά του θόλου παρέχουν θεαματικές εικόνες της Γης και άλλων ουράνιων αντικειμένων. Τα παράθυρα είναι εξοπλισμένα με προστατευτικά καλύμματα για την θωράκισή του Cupola από μόλυνση, και από συγκρούσεις με διαστημικά σκουπίδια ή μικρομετεωρίτες.΅

Πέρασμα από τους πρωτοπόρους

Το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν του 1865 «Από τη Γη στη Σελήνη» περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι στη Σελήνη. Ο Ιούλιος Βερν το προέβλεψε 100 χρόνια πριν αυτό γίνει πραγματικότητα στις 20 Ιουλίου 1969. Πρόκειται για την ιστορία τριών ανθρώπων που έχουν επιβιβαστεί πάνω σε βλήμα και εκτοξεύονται από ένα κανόνι με κατεύθυνση την Σελήνη. Το έργο του Ιούλιου Βερν ενέπνευσε τις γενιές που ακολούθησαν συμπεριλαμβανομένων πολλών πρωτοπόρων των πρώιμων διαστημικών πτήσεων.

Ο Ρώσος επιστήμονας και μαθηματικός Κωνσταντίν Τσιολκόφσκι αναφέρεται συχνά ως ο πατέρας της αστροναυτικής και των διαστημικών πτήσεων. Ήταν ο πρώτος που καθόρισε ότι για να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη ένα σώμα που εκτοξεύεται από τη Γη, πρέπει η ταχύτητά εκτόξευσής του να είναι τουλάχιστον 8 χλμ./δευτερόλεπτο. Δημοσίευσε πάνω από 500 εργασίες σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια, καθώς και μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.

Ένας άλλος μεγάλος πρωτοπόρος του πυραυλικού σχεδιασμού υπήρξε ο Βέρνερ φον Μπράουν. Από την παιδική του ηλικία γοητεύτηκε από την πιθανότητα εξερεύνησης του διαστήματος. Σε ηλικία 13 ετών, o φον Μπράουν βρέθηκε σε μπελάδες, όταν έδεσε έξι ρουκέτες σε ένα παιδικό καρότσι παιχνιδιών και τις πυροδότησε. Το καρότσι διέσχισε πέντε τετράγωνα στο κέντρο της πόλης κάνοντας έντονο θόρυβο, βγάζοντας φλόγες και αφήνοντας ένα μακρύ ίχνος καπνού. Όταν έφτασε στο κέντρο, οι ρουκέτες εξερράγησαν.

Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτόξευσε τον πρώτο επιτυχημένο πύραυλο υγρού καυσίμου στον κόσμο. (Το πρωτότυπο εμφανίζεται εδώ.) Πριν από τον σχεδιασμό του, οι πύραυλοι και οι ρουκέτες χρησιμοποιούσαν στερεά καύσιμα ή καύσιμα σε σκόνη.

2. Sputnik: Η αρχή της διαστημικής εποχής

O Sputnik αποτελεί τον πρώτο δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1957 από τους Σοβιετικούς. Ο Σπούτνικ εκτοξεύθηκε με τον πύραυλο Βοστόκ-Κ και ήταν μια σφαίρα διαμέτρου 58 εκατοστών με τέσσερεις εξωτερικές κεραίες για την μετάδοση ραδιοσημάτων. Ο Σπούτνικ έστελνε ραδιοφωνικά σήματα για 22 ημέρες και περιφερόταν γύρω από την Γη για τρεις μήνες μετά την εκτόξευση του. Από τις μετρήσεις του Σπούτνικ οι επιστήμονες έλαβαν τις πρώτες πληροφορίες για την ατμόσφαιρα της Γης σε περιοχές χαμηλής τροχιάς, αλλά για την ιονόσφαιρα. Εδώ παρουσιάζουμε ένα από τα μοντέλα

3. Explorer I: Ο πρώτος Αμερικανικός δορυφόρος

Ο Explorer 1, εκτοξεύτηκε από τους αμερικανούς, ένα χρόνο μετά το Sputnik. Μεταφέρθηκε με έναν πύραυλο Jupiter-C και ετέθη σε τροχιά το 1958. Με τις παρατηρήσεις του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου ανακαλύφθηκαν οι ζώνες ακτινοβολίας Van Allen στην γήινη μαγνητόσφαιρα, που προστατεύουν τον πλανήτη μας από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία.

Η επιτυχία του Explorer 1 από το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών οδήγησε στο σχηματισμό της Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος ( NASA ), ενός πολιτικού οργανισμού αφιερωμένου στην εξερεύνηση του διαστήματος.

4. Laika: Ο πρώτος έμβιος οργανισμός που ταξίδεψε στο διάστημα / ΣΤΑΣΗ

Πρωτοπόρος στην διαστημική εξερεύνηση υπήρξε μια σκυλίτσα από την Ρωσία, η Laika. Η Λάικα ταξίδεψε στο διάστημα το 1957 με το Σπούτνικ 2, το δεύτερο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και το πρώτο που μετέφερε έναν ζωντανό οργανισμό. Ήταν μια κάψουλα ύψους 4 μέτρων σε σχήμα κώνου με διάμετρο βάσης 2 μέτρα. Σε μια ξεχωριστή σφραγισμένη καμπίνα του Σπούτνικ 2 ταξίδεψε η Λάικα, το πρώτο πλάσμα που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, βάρους περίπου 6 κιλών. Η καμπίνα που επέβαινε της επέτρεπε να ξαπλώνει, να στέκεται και να παίρνει την τροφή της. Η Laika ήταν εφοδιασμένη με ηλεκτρόδια για την παρακολούθηση των ζωτικών της λειτουργιών. Η πρώτη τηλεμετρία έδειξε ότι ήταν ταραγμένη, αλλά έτρωγε το φαγητό της. Την εποχή της διαστημικής αυτής πτήσης δεν υπήρχε ακόμη η δυνατότητα να επιστρέψει ένα ωφέλιμο φορτίο με ασφάλεια πίσω στη Γη και ο σχεδιασμός προέβλεπε να έχει η Λάικα οξυγόνο για 10 περίπου ημέρες περιφοράς γύρω από τη Γη.

Η αποστολή έδωσε στους επιστήμονες τα πρώτα δεδομένα για τη συμπεριφορά ενός ζωντανού οργανισμού σε τροχιά στο διαστημικό περιβάλλον.

Στο διάστημα έχουν ταξιδέψει μέχρι σήμερα και άλλα ζώα όπως σκύλοι, χιμπατζήδες, πίθηκοι, γάτες, ποντίκια, αράχνες και χελώνες.

5. Yuri Gagarin: Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα

Ο Γιούρι Γκαγκάριν γεννήθηκε σε μια περιοχή δυτικά της Μόσχας, στη Ρωσία. Ο πατέρας του ήταν ξυλουργός. Κατατάχθηκε στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, αποφοίτησε με άριστα από τη Σοβιετική Ακαδημία Αεροπορίας και έγινε πιλότος στρατιωτικών μαχητικών αεροσκαφών. Επιλέγη για την εκπαίδευση κοσμοναυτών ως μέλος της πρώτης ομάδας κοσμοναυτών της ΕΣΣΔ.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν πέταξε μόνο μία διαστημική αποστολή. Στις 12 Απριλίου 1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το διαστημόπλοιο του Γκαγκάριν, το Βοστόκ 1, έκανε κύκλο γύρω από τη Γη με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων την ώρα. Η πτήση διήρκεσε 108 λεπτά. Στο υψηλότερο σημείο, ο Γκαγκάριν βρισκόταν περίπου 327 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Όπως είχε προγραμματιστεί, ο κοσμοναύτης Γκαγκάριν μετά την επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο. Ο συνταγματάρχης Γιούρι Γκαγκάριν πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, όταν το MiG-15 στο οποίο επέβαινε συνετρίβη κοντά στη Μόσχα. Την εποχή εκείνη βρισκόταν σε εκπαίδευση για μια δεύτερη διαστημική αποστολή.

6. Ο πύραυλος Saturn V

Η αμερικανική οικογένεια πυραύλων Saturn σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν από ομάδα γερμανών επιστημόνων με επικεφαλής τον Wernher von Braun. Ο Werner von Braun υπήρξε ο σπουδαιότερος κατασκευαστής πυραύλων και πρωτοπόρος στην εξερεύνηση του διαστήματος στον εικοστό αιώνα. Με την ομάδα του ανέπτυξε το Saturn V για το διαστημικό πρόγραμμα Apollo στη Σελήνη.

Ο πύραυλος Saturn V των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το πιο εντυπωσιακό, ισχυρό όχημα εκτόξευσης που κατασκευάστηκε ποτέ. Παραμένει το μοναδικό όχημα που έχει μεταφέρει αστροναύτες πέρα από την χαμηλή γήινη τροχιά.

7. Μοντέλο Σεληνιακού Οχήματος (Lunar Rover)

Πρόκειται για ένα μοντέλο σε πραγματικό μέγεθος του Σεληνιακού Ερευνητικού Οχήματος (Lunar Roving Vehicle –LRV). Πρόκειται για ένα όχημα εξερεύνησης του διαστήματος που λειτουργεί με μπαταρία και έχει σχεδιαστεί για να κινείται σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης. Τρία LRV προσεδαφίστηκαν με τα Apollo 15, 16 και 17 (1971-1972). Κατασκευασμένο από την Boeing σε 17 μήνες και ζυγίζει 210 κιλά. Θα μπορούσε να μεταφέρει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 490 κιλών, συμπεριλαμβανομένων δύο αστροναυτών, εξοπλισμού και σεληνιακών δειγμάτων.

8. Η στολή APOLLO A7L για την επιφάνεια της Σελήνης

Οι διαστημικές στολές που χρησιμοποιήθηκαν στο πρόγραμμα Apollo για την εξερεύνηση της Σελήνης κατασκευάστηκαν σε δύο μοντέλα: Το μοντέλο A7L που χρησιμοποιήθηκε τις αποστολές Apollo 7 έως Apollo 14 και το μοντέλο A7LB για τις αποστολές Apollo 15 έως Apollo 17. Το δεύτερο μοντέλο τροποποιήθηκε για ευκολία χρήσης με το Lunar Roving Vehicle.

Οι στολές σχεδιάστηκαν για το τραχύ περιβάλλον της σεληνιακής επιφάνειας, με βασικό άξονα την ασφάλεια και η κινητικότητα του πληρώματος. Όλες οι αμερικανικές στολές που είχαν προηγηθεί, λάμβαναν συνδέονταν με το διαστημόπλοιο μέσω μακρών ομφάλιων σωλήνων που δεν ευνοούσαν όμως την ελεύθερη κίνηση. Οι στολές Apollo προσέθεσαν ένα αυτόνομο σακίδιο πλάτης για την υποστήριξη της ζωής των αστροναυτών και ένα ζευγάρι παπουτσιών για την καλύτερη επαφή και μετακίνηση στη σεληνιακή επιφάνεια. Η διαστημική στολή A7LB διαθέτει επίσης μια κόκκινη διακριτική λωρίδα σε κάθε βραχίονα και πόδι, υποδεικνύοντας ότι ήταν για τον διοικητή στην δραστηριότητα εκτός σκάφους (Extravehicular activity, EVA). Η χρήση της κόκκινης λωρίδας ξεκίνησε με την αποστολή Apollo 13 και διευκολύνει την αναγνώριση των αστροναυτών σε φωτογραφίες και βίντεο.

9. Ακουμπήστε σεληνιακό πέτρωμα

Δείγματα πετρωμάτων της Σελήνης και του Άρη είναι από τα σπανιότερα υλικά που βρίσκουμε στη Γη.

Οι αστροναύτες των αποστολών Apollo έφεραν πίσω στη Γη ορισμένα κομμάτια σεληνιακών πετρωμάτων. Άλλα φτάνουν στον πλανήτη μας ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης αστεροειδών στη σεληνιακή επιφάνεια. Κατά τις συγκρούσεις αυτές θραύσματα πετρωμάτων της Σελήνης εκτοξεύονται στο διάστημα και όταν καταλήγουν στη Γη αποτελούν τον πιο σπάνιο τύπο σεληνιακού μετεωρίτη. Εδώ θα δείτε ένα δείγμα το οποίο βρέθηκε στην έρημο Σαχάρα. Η επιστημονική του ονομασία είναι NWA 7834. Έχει μελετηθεί και ταξινομηθεί από τους επιστήμονες.

10. Η ζωή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

«Πως είναι η ζωή των αστροναυτών μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Σε ποιες συνθήκες εργάζονται; Πως περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους; Ποια είναι η τροφή τους; Πως κοιμούνται;», είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα σας απαντηθούν κατά την επίσκεψη στην έκθεση.

Tο φαγητό των αστροναυτών χρειάζεται να είναι υγιεινό, εύκολο στην προετοιμασία και να μπορεί να αποθηκευτεί σε ακραίες συνθήκες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Φλόγα δεν μπορεί να ανάψει εντός του ISS, οπότε δεν μαγειρεύονται εκεί τα φαγητά. Είναι προμαγειρεμένα και αφυδατωμένα.

Όταν οι αστροναύτες κάθονται στο τραπέζι απλώς προσθέτουν στα πιάτα τους ζεστό ή κρύο νερό που τα επαναφέρει στην κανονική τους κατάσταση.

Η απουσία βαρύτητας στερεί επίσης από τους αστροναύτες την αίσθηση της όσφρησης και μεγάλο μέρος της γεύσης. Έτσι όλα τα τρόφιμα περιέχουν ειδικές σάλτσες που ενισχύουν τ


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Background