Η DANAI NIELSEN ΣΤΟΝ NOSTOS 100.6

INTERVIEW 2nd December 2019

Κάτι μεταξύ ξωτικού, anime figure κι αερικού, η Danai Nielsen, solo dream-pop και synth-based artist της εγχώριας ξενόγλωσσης μουσικής σκηνής, βρέθηκε στο studio του Nostos 100.6 και στην εκπομπή του Ηλία Ζουμπούλη και μας έδωσε τη γεύση, το χρώμα και την αισθητική που έχει το μουσικό της συμπάν.

Με το solo project να έχει πάρει σάρκα και οστά τον τελευταίο χρόνο και με την πρώτη της live εμφάνιση ως solo artist τον περασμένο Ιανουάριο, η Danai Nielsen έχει πίσω της μια μουσική πορεία που ξεκινά από τα παιδικά της χρόνια και τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ωδείο, μέχρι και τη δημιουργία της μπάντας Rosebleed.

Με αρτιότητα κι επαγγελματισμό, το solo project της Danai Nielsen είναι ειλικρινές και D.I.Y (do it yourself) όπως η ιδιά το χαρακτηρίζει, μιας και πέραν των φωνητικών, η ίδια συνθέτει κι ενορχηστρώνει την μουσική της και κάνει τις μίξεις, με πρωταγωνιστές τα synthesizers, τα looping και τα samples. Ο ήχος της έχει μια δόση νοσταλγίας. Κάτι από τα 90s.

Επιπλέον αξιοποιεί τα πιο ανορθόδοξα κι ευφάνταστα αντικείμενα, που συλλέγει ακόμη κι από τα σκουπίδια, όπως ένα μεγάλο μπουκάλι νερού ή ένας χαλκοσωλήνας, για να δημιουργεί νέους ήχους. Για εκείνη, η δημιουργία της μουσικής της, ξεκινάει από αυτοσχεδιασμούς με πλήκτρα και φωνή, σε ένα αυθόρμητο “άδειασμα πληροφορίων” που μετουσιώνεται σε στίχους και μουσική.

Πέραν των ολόφρεσκων κι ακυκλοφόρητων κομματιών της, η Danai Nielsen επέλεξε να ακούσουμε στον αέρα του Nostos 100.6, καλλιτέχνες που αγαπά, και που έχει επηρεαστεί και η ίδια ως μουσικός, όπως η Delia Derbyshire, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής στη δεκαετία του 60.

Η πολλά υποσχόμενη solo artist, αγαπάει το visual, συνδυάζει ήχο κι εικόνα θεωρώντας απαραίτητο να δημιουργεί στα live της μια ατμόσφαιρα εφορίας όχι μόνο για τα αυτιά αλλά και για τα ματιά κι επιλεγεί να παρουσιάζει το project της με ευφάνταστα φουτουριστικά concept, με το συνδυασμό και τον σχεδιασμό υλικών και κουστουμιών να είναι μια διαδικασία που απολαμβάνει πολύ.

Χαρακτηριστική επιρροή για την visual πλευρά της, η ταινία Πέμπτο Στοιχείο του Luc Besson, άκρως φουτουριστική και στυλιζαρισμένη, με τα εντυπωσιακά κοστούμια να είναι δια χειρός Jean Paul Gaultier αλλά και τα anime, όπως το Dragon ball που βλέπει τα πρωινά που ξυπνά.

Αν και η ίδια επιλεγεί να μην ακούει πολύ μουσική αυτή την περίοδο ,στην ερώτηση μας για την πορεία την εγχώριας μουσικής σκηνής, η Danai Nielsen, βλέπει πολλά κι όμορφα πράγματα να συμβαίνουν και πολλά μουσικά project να εξελίσσονται.

Τέλος η Danai Nielsen μας είπε για τo release των νέων της κομματιών, που θα γίνει σταδιακά, για να μπορεί να συνδυάσει και το visual, δημιουργώντας για το κάθε κομμάτι έναν άρτιο και ξεχωριστό οπτικό κόσμο αλλά και για την live εμφάνιση της στη σκηνή του Gagarin ως special guest των CHICKN το Σάββατο 28 Δεκέμβριου.

Facebook

Instagram

Ευχαριστούμε πολύ την Danai για την ωραία συνέντευξη.Current track

Title

Artist

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Αν δεν ακούτε πατήστε εδώ

Background